همان طور که در مقاله بهترین طراحی های ویلا در ایران گفته شد، طراحی ویلای سنتی یکی از سبک های طراحی ویلا میباشد. شیوه سنتی در معماری به معنای بازگشت به معماری گذشته خانه های ویلایی به سبک سنتی و قدیم در ایران میباشد.
تعریف ویلاهای سنتی:
کلمه سنتی در طراحی ویلا به معنی قدیمی یا دور از مد نمیباشد؛ بلکه واقعیت این سبک چیز دیگری میباشد. درواقع، منظور از سبک سنتی در طراحی ویلا به معنای استفاده و رعایت یک سری از اصول طراحی سنتی مربوط به ساختمانها و مکانهایی که در گذشته رواج داشته است.
اصولی که حاصل فرهنگ و هنر مخصوص هر بخش یا هر منطقه در کشور میباشد. توجه به این موضوع ضروری است که همه کشورها فرهنگ، آداب و تمدن مختص خود را دارد که معماریهای خاص و سنتی بخشی از آن فرهنگ محسوب میشود؛ بهگونهای که آن طرح معماری معرف محیط بیرونی آن ساختمان و یا آن مکان بهحساب میآید. در سبک سنتی تلاش طراحان به این منظور است که از خصوصیات و ویژگی های این ساختمان ها برای طراحی ساختمان ها و ویلاهای امروزی استفاده کنند.
ویلاهایی به سبک و طراحی سنتی به این دلیل دارای محبوبت هستند که حس نوستالژیای را به افراد منتقل میکنند و نیز حس زندهبودن گذشته را تداعی میکنند. علاقه افراد به خاطرات شیرین و ماندگار گذشته در خانههایی قدیمی و باصفا که فراموش شدنی نیستند دلیل پر مخاطب بودن سبک سنتی در طراحی ویلا میباشد.
اگر به معماری سنتی ایرانی با دقت بیشتری نگاه بیندازیم، متوجه میشویم که از گذشته تا کنون حضور طبیعت در نقش و رنگ و لعاب ای سبک از معماری نقش خاصی داشته است؛ به همین خاطر، طراحی و ساخت ویلا به سبک سنتی در طبیعت یک نظم و هماهنگی خاص را باهویت خود و آن طبیعت بوجود میآورد.
می توان گفت ویلای طرح سنتی نمایی دلپذیر و مانوس در طبیعت می باشد.
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین دلایل محبوبیت ویلاهای طرح سنتی در بین مخاطبین، هماهنگ بودن و مرتبط بودن بافرهنگ، هنر و معماری مردم است چرا که معماری سنتی ایرانی بافرهنگ مردمان ایرانی گرهخورده است و مردم با چنین محیطهای قدیمی و سنتیای ارتباط بیشتری برقرار خواهند کرد.
اصول طراحی ویلا های سنتی چیست؟
اصول طراحی ویلاهای سنتی در مناطق و فرهنگ های مختلف بصورت کلی و یکسان میباشد. رعایت این اصول در تمامی مناطق و ااقلیم ها باید مورد توجه قرار بگیرد تا نتیجه طراحی و ساخت ویلا به سبک سنتی مطلوب باشد زیرا این اصول زیربنای راحی ویلا سنتی را شکل میدهد.
- فرم و فضاسازی برگرفته از بناهای سنتی
- استفاده از مصالح بومی و خاص آن منطقه
- طراحی اقلیمی و سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه
- طراحی نمای ساختمان ویلا مشابه خانه های سنتی و قدیمی
- سطوح شفاف و شیشهای بزرگ برای داشتن فضای داخلی روشن
- فضاهای واسط در غالب تراس و ایوان و بالکن برای ارتباط با طبیعت
- طراحی داخلی ویلا سنتی بر طبق فضاسای های خانه های قدیمی و مبلمان سنتی
حوض و آبنما نما در ویلاهای سنتی ایرانی:
در طراحی حیاط خانههای ایرانی از گذشته تاکنون، عنصر آب جایگاه ویژه ای دارد. آب موجب خنکی هوا در فصول گرم سال و همچنین برقرار کننده آرامش در فضای خانه می باشد. به همین منظور حوض به شکل های چهارگوش یا دایره ای اکثرا در حیاط خانه باغهای ایرانی طراحی می شد. این حوض ها معمولا عمق کمی داشتند. در گذشته معمولا فواره ای سفالی نیز در میان آن ها قرار میدادند. در معماری و طراحی سنتی ایرانی حوض به نوعی قلب تپنده حیاط خانه محسوب می شود.
همچنین با گذشتن زمان و پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن معماری مدرن، آبنماها در ساخت ویلاهای سنتی جایگزین حوضها شدند.
برای محوطه های کوچک معمولا آبنمای دیواری نصب می شود. در طراحی حیاط خانه باغ بزرگ آبنماهای صخره ای بهترین گزینه هستند. آبنماهای ترکیبی و آبشاری نیز از انواع دیگر آبنما هستند که آرامش و زیبایی خاصی به فضای حیاط شما می بخشند. طبق سلیقه کارفرما مینوان در حیاط ساختمان از استخرهای کم عمق نیز استفاده کرد.
شاه نشین در ویلاهای سنتی:
شاه نشین در ساختمان یکی از فضاهای سنتی معماری ایرانی می باشد که به سه دری یا پنج دری نیز معروف است و معمولا در بهترین مکان خانه در شمال اندرونی قرار داشت.
در معماری سنتی، معمولا یک حوض در مقابل فضای شاه نشین قرار داشت. حوض، همانطور که گفته شد علاوه بر ایجاد نمای جذاب، خنکی مطبوعی نیز به فضای ساختمان ویلا میبخشید. در شاه نشین نورگیری مطلوبی از سمت جنوب ساختمان قرار داشت. این فضا دارای درب های شیشه ای و پنجره های بزرگی رو به ایوان و حیاط مرکزی بوده است . از این رو این بخش از ساختمان از آفتاب زمستانی دلچسبی برخوردار میشد. به علاوه نقوش مختلف و جذاب شیشه های رنگی در برخورد با نور، طرح های زیبایی را درون فضا خلق ایجاد میکردند.
بخش شاه نشین در ویلاهای سنتی چگونه است؟
سقف شاه نشین ساختمان حالت نیمه گنبدی داشت. سقف گنبدی این بخش با تزیینات خاص، جایگاه ویژه ای برای بزرگ خاندان یا مهمان ویژه صاحبخانه بوده است؛
تزیینات، نقش بسیار مهمی در اتاق های شاه نشین داشته است. استفاده از گچبری ها، آینه کاری ها، نقاشی ها و شیشه های رنگی ومنقوش، در طراحی سنتی ایرانی بسیار متداول بوده است. این بخش از ساختمان دارای ارتفاعی بلندتر از سایر اتاق ها بوده، به همین جهت دارای فضای خنک تری در تابستان نیز هست.
در گذشته پیش آمدگی پنجره ها باعث ایجاد فضای طاقچه مانندی در این فضا میشد. برای تناسب بیشتر شاه نشین در ویلا با مفهوم سنتی آن، بهتر است آب نما یا استخری در راستای این فضا در طراحی محوطه اجرا شود که هردو تاکیدی باشند بر یکدیگر. امروزه شاهد تعریف جدیدی از شاه نشین در ویلاها هستیم. طوری که این فضا کاملا بسته نخواهند شد، بلکه به صورت یک بالکن بزرگ و مسقف و بصورت جلو آمده تعریف میشوند و دارای ستون و یا دیوارهای محدود در پیرامون خود میباشند.
طبق مطالب گفته شده در ابتدای مقاله، هر کشور و فرهنگی دارای معماری سنتی منحصر به فرد خود میباشد. طرح معماری هر کشور و منطقه ای هویت بخش فضاها و ساختمان های سنتی است. ساخت ویلا در دل طبیعت در یک منطقه ییلاقی می تواند در غالب طراحی باغ ویلا سنتی بروز پیدا کند. تفاوت میان طراحی ویلا مدرن و ویلا سنتی فراتر از ویژگی های بصری و ظاهری میباشد و میتوان در یک جمله گفت: طراحی ویلا سنتی ایرانی، برگرفته از سنت های معماری اصیل ایرانی است و با توجه به این ویژگی ها شکل می گیرد.
ار شمت قثد طراحی و ساخت ویلایی سنتی دارید، کافیست با مشاوران تیم زیباسازان در تماس باشید.